Cine a câștigat din pandemie, de fapt: dezvoltatorii de aplicații de mobile s-au îmbogățit

de: Alexandru Puiu
13 10. 2020

În timp ce pandemia a afectat fiecare colț al mapamondului, fiecare dintre noi a petrecut mai mult timp pe smartphone, descărcând și investind în aplicații de mobil.

App Annie a publicat cea mai recentă ediție a raportului referitor la activitatea utilizatorilor de mobile. Cu această ocazie aflăm că în lunile iulie, august și septembrie 2020, oamenii de pe întreaga planetă au petrecut peste 180 de miliarde de ore în interiorul aplicațiilor de mobil. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, creșterea este de aproximativ 25%.

Fără să mai surprindă pe nimeni, cea mai utilizată aplicație este Facebook. De fapt, aplicațiile care ocupă primele patru poziții în top vin din spectrul lui Mark Zuckerberg. În ordine, discutăm de Facebook, WhatsApp, Messenger și Instagram. Pe locul cinci este Amazon, pentru că trebuia satisfăcută și obsesia pentru achiziții a oamenilor. Twitter, Netflix, Spotify și TikTok completează topul din cel de-al treilea trimestru din 2020.

În funcție de timpul petrecut în mediul online, s-ar putea să fi văzut că în TikTok este o funcție de bacșiș virtual, pentru stimularea creatorilor de conținut. Acea funcție a transformat aplicația rețelei de socializare omonime în cel mai profitabil program care nu este joc.

Achizițiile in-app au crescut cu aproximativ 20% față de al treilea trimestrul din 2019, până la un total de 28 de miliarde. Majoritatea acelor bani au fost generați pe iDevice-uri cu platforma Apple. Este vorba de 18 miliarde de dolari, în timp ce posesorii de Android au generat doar 10 miliarde.

Utilizatorii și-au instalat în această perioadă un total de 33 de miliarde de aplicații. Dintre acestea, 25 de miliarde au fost instalate prin intermediul Google Play Store, în creștere cu 10% de la un an la altul. Aproape 9 miliarde au fost descărcat din Apple AppStore, în creștere cu 20%. Este important de reținut că valorile de mai sus includ câteva rotunjiri și nu includ aplicațiile din magazine terțe de Android, precum App Gallery. În ceea ce privește tipurile de aplicații descărcate, 55% dintre programele de Android instalate au fost jocuri, în timp ce doar 30% din programele instalate de posesorii de iPhone au fost dedicate plăcutei activități de gaming.